Rozbiór mięsa w praktyce - jak to wygląda?
Jednym z początkowych etapów produkcji wyrobów mięsnych jest rozbieranie tuszy zwierzęcia. Następuje on po wstępnym przygotowaniu polegającym między innymi na usuwaniu skór i wytrzewianiu. Zajmowanie się tuszą to proces istotny dla dalszej obróbki, dlatego przed podjęciem się tego zadania należy dowiedzieć się więcej na temat jego prawidłowego przebiegu.
Podział i rozbiór tusz – praktyczne informacje
Przed rozbiorem tusz przychodzi jeszcze czas na ich podział. Półtusze powstają poprzez rozcięcie ciała wzdłuż kręgosłupa zwierzęcia. Specjaliści realizują to zadanie za pomocą specjalnych narzędzi. Potem mięso można podzielić jeszcze na ćwierćtusze. Następnie pracownicy masarni mogą przejść do rozbioru tusz. Na tym etapie mięso również jest cięte w odpowiedni sposób. Jak zrobić to poprawnie? Nie istnieje uniwersalna metoda w skali światowej, jednak specjaliści na określonym obszarze przestrzegają zwykle tych samych zasad. Korzystają oni z wytycznych, które determinują prawidłowy rozbiór tuszy. Z reguły wyznacznikiem są kości. Ważnym pojęciem jest „wartość użytkowa”, czyli to, na ile dana porcja mięsa jest w stanie zaspokoić potrzeby konsumentów. Jest ona uzależniona od składników zawartych w tuszy. Poza mięsem będą to zatem między innymi kości, ścięgna i tłuszcz. Przy wyborze sposobu podziału i rozbioru tusz bierze się pod uwagę rodzaj zwierzęcia. Dlatego przed przystąpieniem do działania należy zapoznać się z konkretnymi wytycznymi.
Kto zajmuje się rozbiorem tusz?
Zanim powstanie wyrób mięsny, trzeba przejść przez różne etapy przygotowywania tusz. Ich rozbiór jest przeprowadzany zwykle przez pracowników masarni. Postępowanie zgodnie z wytycznymi przyczynia się do wyższej jakości produktów. Przykładem firmy, która prowadzi również masarnię, jest zakład przetwórstwa mięsnego Herold z Pomorza. Warto uważnie wybierać wędliny i inne wyroby – produkty dostępne w marketach często zawierają substancje chemiczne, które mogą wpływać negatywnie na zdrowie człowieka. Z tego względu najlepiej korzystać z usług zaufanych sklepów. Co więcej, mniejsze firmy często oferują wyroby przygotowywane według tradycyjnych metod. Ich pracownicy korzystają również z naturalnych przypraw, które nadają produktom mięsnym niepowtarzalny smak i aromat.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana