Po czym poznać prawdziwą włoską żywność?
Włoska kuchnia jest znana na całym świecie ze swojego wyjątkowego smaku i wysokiej jakości składników. Jednak na dzisiejszym globalnym rynku trudno jest czasami odróżnić autentyczną włoską żywność od podróbek czy produktów niskiej jakości. Oto kilka wyznaczników, które pomogą Ci wybrać autentyczne, pełne smaku i aromatu składniki.
Nie daj się nabrać na włosko brzmiące nazwy
Pamiętaj, że pierwsze wrażenie może być złudne. Produkty, które z początku mogą wydawać się typowo włoskie, np. ze względu na kolorystykę opakowania, specyficznie brzmiącą nazwę czy inne odniesienia regionalne, często nie mają nic wspólnego z Italią. Nie daj się zwieść chwytom marketingowym. Przeczytaj informacje umieszczone na opakowaniu, by upewnić się, że produkt, który wybrałeś, rzeczywiście został wyprodukowany we Włoszech.
Zwróć uwagę na oznaczenia i certyfikaty
Prawdziwa włoska żywność często posiada oznaczenia pochodzenia geograficznego, takie jak DOP (Denominazione di Origine Protetta) czy IGP (Indicazione Geografica Protetta). Potwierdzają one, że produkt został wyprodukowany, przetworzony i przygotowany w określonym regionie zgodnie z tradycyjnymi metodami. Pochodzenie możesz sprawdzić na wszystkich artykułach, także na włoskich owocach. Warto także poszukać na opakowaniu innych oznaczeń takich jak certyfikaty jakości oraz autentyczności produktów.
Kupuj u zaufanych, sprawdzonych sprzedawców
Najlepszym sposobem na to, by uchronić się przed oszustwami producentów, jest zaopatrywanie się u sprawdzonych, rzetelnych sprzedawców. W zależności od swoich potrzeb możesz skorzystać zarówno z oferty sklepów stacjonarnych, jak i online, takich jak delikatesy włoskie Mercatino – tutto italiano, gdzie większość oferty stanowią produkty importowane bezpośrednio z włoskich, często niewielkich rodzinnych firm z tradycjami. Postaw na sprzedawców specjalizujących się w produktach włoskich, którzy zaoferują Ci wyłącznie świeże, wysokiej jakości oryginalne produkty. Warto sprawdzić, czy wybrany przez Ciebie sklep posiada oficjalne certyfikaty takie jak Buy Italy, które potwierdzają autentyczność oferowanych przez niego artykułów.
Rozpoznanie prawdziwej włoskiej żywności może być wyzwaniem w obliczu tak zróżnicowanego dzisiaj rynku. Jednak cechy takie jak oznaczenia pochodzenia oraz certyfikaty marki mogą pomóc w odróżnieniu autentycznego włoskiego smaku od prób jego naśladownictwa. Zdarza się jednak w przypadku masowych produktów, że nawet certyfikat BIO może nie być godny zaufania i później takie produkty są po cichu wycofywane z rynku, z uwagi na ich szkodliwość dla zdrowia. Dlatego najlepszym sposobem pozostają zawsze zakupy u zaufanego sprzedawcy, który zna doskonale swoje produkty oraz producentów, od których kupuje. Takie produkty nawet bez oficjalnych certyfikatów dają najlepszą gwarancję jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana