Jak zrobić lody śmietankowe?
Domowej roboty lody śmietankowe są nie tylko pyszne, ale też przynoszą wiele satysfakcji z ich samodzielnego przygotowania. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Poznaj ich główne rodzaje i dokonaj wyboru. Sprawdź, z jakich składników się je tworzy. Ile kalorii ma mała, a ile duża porcja? Odpowiadamy poniżej! Zaczerpnij wiedzę w tym zakresie!
Jakie są rodzaje lodów śmietankowych?
Lody śmietankowe są popularnym deserem. Wyróżnia się ich 2 rodzaje zależnie od zawarcia żółtka. Są to lody w stylu francuskim lub filadelfijskim. Pierwsze wykonuje się na podstawie żółtek. Łączy się je ze śmietanką i dodatkami. Dzięki temu mają aksamitną i gładką konsystencję. Drugie natomiast opierają się o tłustą śmietankę i mleko. Nie dodaje się żółtek. Chociaż są mniej puszyste, są lżejsze i mniej kaloryczne. Przepis na lody śmietankowe tego rodzaju jest prostszy.
W jaki sposób wybrać dobrą śmietankę na lody?
Dobra śmietanka decyduje o jakości lodów. Chcesz zrobić domowe lody? Śmietanka, której celem jest ubijanie i tworzenie deserów:
nie jest kwaszona – nie składa się z kultur bakteryjnych,
ma odpowiednie opakowanie – z informacjami typu „tortowa”, „do deserów” czy „do ubijania”,
ma sporą zawartość tłuszczu – 30-36% bądź więcej,
jest w płynnej postaci – może być rzadka bądź nieco gęstsza.
O dobrej jakości śmietanki będzie świadczyć brak dodatków.
Jak zrobić lody śmietankowe?
Zastanawiasz się, jak zrobić lody śmietankowe? Najpierw przygotuj składniki:
cukier brązowy – 40 gramów,
schłodzone mleko – 100 mililitrów,
tłustą, schłodzoną śmietankę 30-36% – 200 mililitrów.
Wlej 100 mililitrów śmietanki do garnka. Dodaj cały cukier. Podgrzej wszystko na małym ogniu. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Po rozpuszczeniu się cukru ściągnij garnek z ognia i przełóż zawartość do pojemnika. Wlej do pojemnika mleko. Dodaj resztę śmietanki. Wymieszaj wszystko mikserem. Włóż pojemnik do zamrażalnika. Schłodzisz tak powstałą masę. Wyciągnij po pół godziny pojemnik. Zmiksuj zawartość, aby uzyskać puszystą masę. Jeszcze raz włóż całość do pojemnika i do zamrażalnika. Następnie miksuj co 30 minut przez około 4 godziny. Do zrobienia lodów możesz również użyć maszyny do produkcji lodów.
Lody śmietankowe ze skondensowanego mleka
Na koniec zostawiliśmy prawdziwą gratkę: lody na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Dzięki temu, że cukier jest niepotrzebny, lody tworzy się tylko z 2 składników. Nie potrzeba gotować czy regularnie miksować co 30 minut. Zależy Ci na czasie? Przygotuj 400 mililitrów śmietanki do deserów 30% oraz puszkę słodzonego mleka skondensowanego.
Przygotowanie śmietankowych lodów domowych zacznij od schłodzenia składników w lodówce. Następnie przełóż do misy śmietankę. Powinna się później zmieścić do zamrażalnika. Ubijaj śmietankę mikserem aż do czasu, gdy na powierzchni pojawią się wzorki. Po wyjęciu końcówek powinny one stworzyć miękkie górki. Pamiętaj, aby nie miksować masy w pełni na sztywno. Dodaj mleko skondensowane, a potem wszystko wymieszaj. Następnie wstaw do zamrażarki. Dobrze, aby masa chłodziła się przez minimum 5-6 godzin. Pozostaw ją w zamrażarce przez noc.
Możesz je podawać bez dodatków lub z:
owocami,
bakaliami,
polewą,
posypką,
bitą śmietaną.
Ile kalorii mają lody śmietankowe?
Jeśli chodzi o kalorie, to na 100 gramów przypada ponad 300 kalorii. Na porcję 175 gramów – powyżej 500 kalorii, na dużą porcję ponad 400 a małą ponad 100 kalorii.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana