Jak przygotować mięso do wędzenia? Popularne metody
Wędzone mięso, a więc szynka czy boczek, ma swoich amatorów. Przede wszystkim przez swój wyjątkowy smak i zdrowe składniki. W ten sposób można je przechowywać dłuższy czas. W naszym artykule pokazujemy, jak przygotować mięso do wędzenia. Jakie są sposoby wędzenia? Na mokro czy na sucho? A może z pomocą strzykawki? Oto poradnik na ten temat!
Przygotowanie mięsa do wędzenia
Lubisz wędzone mięso? Dodajesz wędzony boczek do jajecznicy na śniadanie? Albo podajesz wędzony schab do kanapki? Wędzenie mięsa jest sposobem na zmianę jego smaku. Przedłuża także jego trwałość. Proces wędzenia mięsa chroni przed rozwojem jadu kiełbasianego. Jest on niebezpieczny dla zdrowia. Dzięki temu konserwuje się żywność. Jak wygląda przygotowanie mięso do wędzenia? Odpowiedź znajdziesz w dalszej części artykułu.
Jak zapeklować mięso do wędzenia na sucho?
Peklowanie mięsa na sucho nie potrzebuje zastosowania żadnej cieczy. Skompletuj wszystkie składniki, a więc sól, saletrę, cukier, pieprz czy ulubione przyprawy. Włóż mięso wołowe czy inne do pojemnika bądź garnka. Dodaj przyprawy. Przykryj pokrywką. Ważne, aby przebywało w co najwyżej 10 stopniach Celsjusza. Wyższa temperatura skutkuje zepsuciem mięsa. Długość peklowania zależy od typu mięsa:
golonka – 8 dni,
schab – 10 dni,
szynka – 14 dni.
Peklowanie na mokro z użyciem strzykawki
Ten sposób wymaga przygotowania mieszanki jak przy wykorzystaniu solanki. Roztwór solanki wlewa się do strzykawki. Potem wbija się igłę w poprzek włókien mięsa. Ważne: Utrzymaj odstęp w miejscach ukłucia mięsa. Istotne jest, aby solanka miała odpowiednie stężenie. Wynosi to około 6-8% na kilogram mięsa. Włóż następnie je do naczynia. W ten sposób zapobiegniesz wypłynięciu solanki. Zostaw je w chłodnym miejscu na kilkanaście dni.
Peklowanie sposobem mieszanym
Mięso do wędzenia można przygotować jeszcze w inny sposób. Na początku jest peklowane w solance – wstrzykuje się ją. Przed zalaniem ją mięsa, odstawia się je na ponad dobę. Następnie zalewa się mięso solanką. Boczek w solance powinien być od 6 do 10 dni. Polędwica za to powinna być w solance przez okres 5-8 dni. Potem najlepiej wywiesić gdzieś mięso. Pozwoli to wyciec roztworowi wody z solą. Okres ociekania przy boczku trwa 1-2 dni. Polędwica za to 24 godziny.
Do peklowania mieszanego będziesz potrzebować wieprzowej szynki – 5 kilogramów. Na zalewę przygotuj za to:
czosnek – 2 ząbki,
sól,
cukier,
goździki – 3,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy – 5,
wodę – 2 i ½.
Wybierz na początek niezbyt tłustą szynkę. Usuń kości. Zmiażdż przyprawy. Dodaj cukier i sól peklową. Wymieszaj wszystko na 2 części. Natrzyj połową przypraw porcje szynki na wędzonki. Ułóż w naczyniach ze szkła lub emalii. Przykryj. Możesz obciążyć ciężarkiem. Dzięki temu zmniejszysz dostęp powietrza do marynaty. Później odstaw na 2 dni mięso. Przechowuj w temperaturze pokojowej.
Jeśli chodzi o solankę do wędzenia, to przygotuj 2 ½ litra wody oraz resztę mieszanki. Gotuj wodę i schłódź. Dołącz mieszankę i zalej mięso. Szynkę z naczyniami schładzaj. Najlepiej w temperaturze 2-8 stopni Celsjusza. W ten sposób solanka wpłynie na wydzielanie się z mięsa soku. Co pierwszy lub drugi dzień obracaj mięso. Sok powinien dotrzeć do wszystkich miejsc szynki. Peklowanie szynki trwa przeważnie około 3 tygodni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana