Czym są owoce cytrusowe? Lista, rodzaje i pomysły na spożywanie
Owoce cytrusowe wiążą się z wieloma właściwościami zdrowotnymi. Szczególnie rekomendowane są w okresie zimowym, kiedy jest zapotrzebowanie na witaminy. Dlatego odkryj rodzaje cytrusów. Jakie mają wartości odżywcze? Co zawierają? Co można z nich zrobić i do czego dodać? Sprawdzamy w naszym dzisiejszym artykule!
Jakie są rodzaje owoców cytrusowych?
Za pochodzenie cytrusów uważa się tropikalne i subtropikalne tereny Azji, Australii czy Wysp Pacyfiku. Uprawiane są w ponad 60 krajach świata. Do liderów zaliczają się Meksyk, Stany Zjednoczone, Chiny czy Brazylia.
Jeśli chodzi o listę owoców cytrusowych, to jest ona następująca:
pomarańcze – cechują się słodkim smakiem i soczystością,
grejpfruty – charakteryzują się kwaśnością i czerwonym miąższem. Rekomendowane przy diecie redukcyjnej. Ich zjedzenie przed śniadaniem umożliwia uczucie sytości,
mandarynki – ich zaletą jest słodki smak oraz łatwość w obieraniu.
Do rzadszych cytrusów natomiast zaliczają się:
kumkwat,
tangerynka,
cytranga,
yuzu,
ugli.
Pomelo, klementynka czy cytryna i limonka to pozostałe alternatywy.
Owoce cytrusowe a zdrowie
O tym, że owoce i warzywa są zdrowe, wie każdy. Jednak w przypadku owoców cytrusowych, są one bogate w witaminę C. Chociaż więcej jej posiada rodzima truskawka czy słodka czerwona papryka, to jednak warto je spożywać. Do ich zalet zalicza się dostępność także w okresie zimowym. Wówczas witamina C jest zalecana.
Owoce cytrusowe zawierają również inne witaminy i minerały. Przykładowo grejpfruty i mandarynki są źródłem witaminy A i potasu. W miąższu znajduje się za to błonnik. Na układ odpornościowy i krążenia wpływają dobrze zawarte w owocach antyoksydanty. Składają się na nie: flawonoidy, związki fenolowe i karotenoidy. Działają przeciw nowotworom, stanom zapalnym czy rozwojowi bakterii i wirusów. Uwaga! Owoce muszą być dojrzałe, gdyż zebrane przedwcześnie nie mają właściwości zdrowotnych!
Co ciekawe, zaleca się picie soków z cytrusów. Najlepiej pić je w odpowiednich ilościach. Dobrze, abyś dodawał do nich wody. Z cytryny i pomarańczy soki odpowiadają za ochronę wątroby przed uszkodzeniami. Natomiast z grejpfruta chronią przed nadwagą i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Wszystko o diecie cytrusowej
Dieta cytrusowa pozwala się oczyścić. Trwa 1 dzień. W jej trakcie spożywa się tylko cytrusy i pije z nich soki oraz wodę. Ponieważ jest wyczerpująca, dobrze jest przeprowadzić ją w wolny dzień. Szczególnie wtedy, gdy nie musimy wykonywać dużego wysiłku fizycznego. W postaci sałatki dostarczysz sobie wielu witamin. Do zalet diety owocowej zalicza się:
oczyszczenie organizmu z toksyn,
obniżenie poziomu cholesterolu,
regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu.
Pomysły na wykorzystanie cytrusów
Z cytrusów najczęściej robi się sok. Aby go przygotować, niezbędna jest specjalna wyciskarka. Umożliwia ona wyciśnięcie całkowite soku. Najczęściej robi się soki z pomarańczy czy grejpfruta. Sok z cytryny za to jest częstym dodatkiem do dań czy napojów. Dodaje się go do lemoniady czy herbaty.
Jeśli chodzi o sok z cytrusów, to dobrze smakuje zestawiony z potrawami mięsnymi. W szczególności dotyczy to drobiu lub ryb. Uniwersalna jest cytryna. Do kaczki sprawdzi się pomarańcza bądź limonka. W ten sposób uzyskasz orientalny smak.
Sok z cytryny możesz również dodać do sosu winegret i sałaty. Jest także składnikiem tart cytrynowych z kruchym spodem. Pomarańczę czy mandarynkę możesz z powodzeniem dodać do owocowej sałatki czy deserów. Skórki cytrusów i soki przydają się do ciast czy nadzienia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana