Czy mrożonki są zdrowe? Odpowiadamy!
Jesienią i zimą ciężko o świeże warzywa i owoce. Dlatego dobrą opcją jest korzystanie z mrożonek. Proponowany na rynku asortyment przetworów warzywnych czy wyrobów garmażeryjnych wciąż rośnie. W naszym artykule sprawdzamy, czy mrożonki dostarczają potrzebne składniki odżywcze. Jak je przechowywać? Czy są zdrowe? Odpowiadamy poniżej.
Czy mrożonki są zdrowe?
Dzięki procesowi blanszowania, a więc parzenia gorącą parą wodną, produkty mrożone nie tracą właściwości. Proces blanszowania jest wymagany – powstrzymuje aktywność enzymów i zabija drobnoustroje. Dzięki temu unika się pogorszenia smaku czy koloru. Skład chemiczny również się nie zmienia. Co to oznacza? Że przykładowo w warzywach blanszowanych dochodzi do straty witaminy C wynoszącej 20%. W warzywach nieblanszowanych natomiast strata ta wynosi 50%.
Zamiast kupować owoce i warzywa jesienią i zimą pełne sztucznych składników, zdecyduj się na mrożonki. Dobrze, aby nie zawierały cukru czy innych dodatków. Przykładem może być szpinak z sosem serowym. Zawiera on niezdrowe tłuszcze trans. Poza tym zapoznawaj się z etykietami. Rozmrażaj w odpowiedni sposób – wrzucaj mrożonki do wrzącej wody.
Bezpieczne przechowywanie mrożonek
Chcesz skorzystać z usług producenta mrożonek? Istotne jest bezpieczne przechowywanie. Zwykle od 3 do 12 miesięcy można je spokojnie przechowywać w zamrażarce. Najlepiej jednak zapoznać się z informacją znajdującą się na opakowaniu produktu. Zasada jest prosta: im krótszy okres mrożenia, tym lepsza jest jakość produktów. Po rozmrożeniu żywności nie zamrażaj jej po raz kolejny. Dlaczego? Bo mikroorganizmy uaktywniają się znów i ulegają zniszczeniu tylko podczas obróbki cieplnej.
Jakie mrożonki najlepiej wybierać?
Jeśli chodzi o mrożone produkty, to najlepiej wybierać owoce i warzywa. Są one w końcu źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. W sklepach z mrożonkami spotkasz nie tylko owoce i warzywa, ale również:
ryby,
owoce morza,
zupy warzywne.
W trakcie mrożenia nie dochodzi do utraty białka czy rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Sole mineralne i witaminy rozpuszczalne w wodzie mogą jednak zostać utracone w procesie rozmrażania.
Zasady przygotowania mrożonek w domu
Chcesz przygotować zupę z mrożonki? Najpierw poznaj kilka zasad:
mroź tylko świeże i dojrzałe owoce i warzywa – po zerwaniu,
temperatura mrożenia do co najwyżej -18 stopni Celsjusza,
nie przyprawiaj produktów,
przed mrożeniem zblanszuj warzywa.
Poza tym dobrze, aby produkty, które mają być zamrożone, były szczelnie zapakowane. Co ciekawe: łatwiej mrozi się artykuły, które występują w małych porcjach.
Kiedy najlepiej korzystać z mrożonek?
Mrożonki warzywne czy owoce najlepiej kupować i spożywać w okresie jesienno-zimowym. Wówczas w sklepach można spotkać brak świeżych czy sezonowanych produktów. Na półkach w sklepach można spotkać warzywa importowane, których jakość jest wątpliwa. Zamiast suplementów diety możesz się zdecydować na mrożonki. Można je spożywać w zasadzie przez cały rok. Szczególnie jeśli nie masz dostępu do surowych produktów i wyhodowanych w naturalnych warunkach. Również w przypadku braku pierwszej świeżości artykułów spożywczych i utracie wartości odżywczych może dojść konieczność skorzystania z mrożonek. Pozwalają one także zaoszczędzić czasu. Nie trzeba ich myć, obierać i kroić. W ten sposób już w kilkanaście minut przygotujesz posiłek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana