Czy mrożonki są zdrowe? Odpowiadamy!

Czy mrożonki są zdrowe? Odpowiadamy!

Jesienią i zimą ciężko o świeże warzywa i owoce. Dlatego dobrą opcją jest korzystanie z mrożonek. Proponowany na rynku asortyment przetworów warzywnych czy wyrobów garmażeryjnych wciąż rośnie. W naszym artykule sprawdzamy, czy mrożonki dostarczają potrzebne składniki odżywcze. Jak je przechowywać? Czy są zdrowe? Odpowiadamy poniżej.

Czy mrożonki są zdrowe?

Dzięki procesowi blanszowania, a więc parzenia gorącą parą wodną, produkty mrożone nie tracą właściwości. Proces blanszowania jest wymagany – powstrzymuje aktywność enzymów i zabija drobnoustroje. Dzięki temu unika się pogorszenia smaku czy koloru. Skład chemiczny również się nie zmienia. Co to oznacza? Że przykładowo w warzywach blanszowanych dochodzi do straty witaminy C wynoszącej 20%. W warzywach nieblanszowanych natomiast strata ta wynosi 50%.

Zamiast kupować owoce i warzywa jesienią i zimą pełne sztucznych składników, zdecyduj się na mrożonki. Dobrze, aby nie zawierały cukru czy innych dodatków. Przykładem może być szpinak z sosem serowym. Zawiera on niezdrowe tłuszcze trans. Poza tym zapoznawaj się z etykietami. Rozmrażaj w odpowiedni sposób – wrzucaj mrożonki do wrzącej wody.

Bezpieczne przechowywanie mrożonek

Chcesz skorzystać z usług producenta mrożonek? Istotne jest bezpieczne przechowywanie. Zwykle od 3 do 12 miesięcy można je spokojnie przechowywać w zamrażarce. Najlepiej jednak zapoznać się z informacją znajdującą się na opakowaniu produktu. Zasada jest prosta: im krótszy okres mrożenia, tym lepsza jest jakość produktów. Po rozmrożeniu żywności nie zamrażaj jej po raz kolejny. Dlaczego? Bo mikroorganizmy uaktywniają się znów i ulegają zniszczeniu tylko podczas obróbki cieplnej.

Jakie mrożonki najlepiej wybierać?

Jeśli chodzi o mrożone produkty, to najlepiej wybierać owoce i warzywa. Są one w końcu źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. W sklepach z mrożonkami spotkasz nie tylko owoce i warzywa, ale również:

  • ryby,

  • owoce morza,

  • zupy warzywne.

W trakcie mrożenia nie dochodzi do utraty białka czy rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Sole mineralne i witaminy rozpuszczalne w wodzie mogą jednak zostać utracone w procesie rozmrażania.

Zasady przygotowania mrożonek w domu

Chcesz przygotować zupę z mrożonki? Najpierw poznaj kilka zasad:

  • mroź tylko świeże i dojrzałe owoce i warzywa – po zerwaniu,

  • temperatura mrożenia do co najwyżej -18 stopni Celsjusza,

  • nie przyprawiaj produktów,

  • przed mrożeniem zblanszuj warzywa.

Poza tym dobrze, aby produkty, które mają być zamrożone, były szczelnie zapakowane. Co ciekawe: łatwiej mrozi się artykuły, które występują w małych porcjach.

Kiedy najlepiej korzystać z mrożonek?

Mrożonki warzywne czy owoce najlepiej kupować i spożywać w okresie jesienno-zimowym. Wówczas w sklepach można spotkać brak świeżych czy sezonowanych produktów. Na półkach w sklepach można spotkać warzywa importowane, których jakość jest wątpliwa. Zamiast suplementów diety możesz się zdecydować na mrożonki. Można je spożywać w zasadzie przez cały rok. Szczególnie jeśli nie masz dostępu do surowych produktów i wyhodowanych w naturalnych warunkach. Również w przypadku braku pierwszej świeżości artykułów spożywczych i utracie wartości odżywczych może dojść konieczność skorzystania z mrożonek. Pozwalają one także zaoszczędzić czasu. Nie trzeba ich myć, obierać i kroić. W ten sposób już w kilkanaście minut przygotujesz posiłek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.