Czy drób jest zdrowy?

Czy drób jest zdrowy?

Drób to ptactwo, które hoduje się, aby otrzymać mięso, jaja i pióra. Jeśli chodzi o rasy drobiu ozdobnego, to są to kurczaki, kury, indyki, kaczki, gęsie, gołębie i perliczki. Najczęściej jednak wybierane jest kurze mięso. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wyróżnia się także wyjątkowym smakiem i niską ilością tłuszczu. Czy zatem drób jest zdrowy? Sprawdzamy!

Jakie właściwości i wartości odżywcze ma mięso drobiowe?

Do zalet drobiu zalicza się jego chudość w porównaniu do wieprzowego lub wołowego. Cechuje się niższą zawartością tłuszczu i ma mniejszą wartość energetyczną. Przykładowo 100 gramów mięsa z piersi indyka bez skóry to około 80 kalorii i tylko 0,7 gramów tłuszczu. Natomiast mięso z piersi kurczaka (bez skóry) to ponad 99 kalorii i 1,3 grama tłuszczu. Zawiera również mniej kwasów tłuszczowych nasyconych czy cholesterolu. Mięso z piersi kurczaka w 100 gramach to około 58 mg, a z piersi indyka – 49 mg.

Drób poza tym jest bogaty w pełnowartościowe białko. W przypadku protein to zawiera około 18-25%. Wszystko zależy od gatunku i części zwierzęcia. Mięso drobiowe jest także źródłem witamin:

  • z grupy B,

  • A,

  • D,

  • E.

Zawiera także hemowe żelazo – od 0,4 do 2,4 mg. Znajdziesz w nim mangan, cynk, miedź czy naturalne przeciwutleniacze. Zaliczają się do nich tauryna, karnozyna czy glutation.

Czy drób jest lekkostrawny?

Jeśli chodzi o drób ozdobny czy zwykły, jest on całkowicie lekkostrawny. Wyróżnia się przy tym wyjątkowym smakiem. Wszystko dlatego, że nie składa się z wielu puryn. Inaczej jest z innymi rodzajami mięs. Sprawdzi się szczególnie dla:

  • małych dzieci,

  • rekonwalescentów,

  • osób zmagających się z bólem żołądka.

Mięso drobiowe a dieta

Unikasz produktów spożywczych zawierających dużo tłuszczu? Wybierz mięso drobiowe! Zawiera ono najmniej tłuszczu w porównaniu do innych gatunków mięs. Przykład: 100 gramów piersi z kurczaka bez skóry to około 100 kalorii i jedynie 1,5 grama tłuszczu. Nie można również zapomnieć o cennych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Wpływają one odpowiednio na pracę serca.

Chcesz mieć pewność, że mięso nie miało styczności z czynnikami zewnętrznymi? Wybieraj produkty opakowane i oznakowane. Dzięki temu będziesz mieć informacje na temat producenta i stada, od którego pochodzi drób. Warto wiedzieć, że producenci systemu kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP odpowiadają za wycofanie z rynku produktów stanowiących zagrożenie. W związku z tym właściwie oznakowane mięso i przetwory są całkowicie bezpieczne.

O wysokiej jakości mięsa świadczy pakowanie i certyfikowanie. Przykładem są oznaczenia symbolem QAFP. Dlatego dodanie drobiu do codziennego jadłospisu to dobry pomysł. Szczególnie że sklepy oferują produkty wysokiej jakości. Stanowi w końcu dodatek do dań kuchni różnych zakątków świata. Może być podawany na zimno lub ciepło, jak również na słodko lub ostro.

Jak przygotowywać mięso?

Planujesz przygotowanie dania z mięsa drobiowego? Usuń skórę. Ma ona najwięcej cholesterolu i kalorii. Dlatego najlepiej jest upiec drób. Wówczas po obróbce termicznej można usunąć skórę. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Nie smaż mięsa – unikniesz w ten sposób kalorii. Są one w końcu bardziej tłuste. W przypadku wędlin drobiowych decyduj się na najchudsze – z piersi kurzych czy indyczych. Zwróć uwagę na składniki. Im więcej jest mięsa, tym wartość odżywcza wędlin jest wyższa.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.