Czy drób jest zdrowy?
Drób to ptactwo, które hoduje się, aby otrzymać mięso, jaja i pióra. Jeśli chodzi o rasy drobiu ozdobnego, to są to kurczaki, kury, indyki, kaczki, gęsie, gołębie i perliczki. Najczęściej jednak wybierane jest kurze mięso. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wyróżnia się także wyjątkowym smakiem i niską ilością tłuszczu. Czy zatem drób jest zdrowy? Sprawdzamy!
Jakie właściwości i wartości odżywcze ma mięso drobiowe?
Do zalet drobiu zalicza się jego chudość w porównaniu do wieprzowego lub wołowego. Cechuje się niższą zawartością tłuszczu i ma mniejszą wartość energetyczną. Przykładowo 100 gramów mięsa z piersi indyka bez skóry to około 80 kalorii i tylko 0,7 gramów tłuszczu. Natomiast mięso z piersi kurczaka (bez skóry) to ponad 99 kalorii i 1,3 grama tłuszczu. Zawiera również mniej kwasów tłuszczowych nasyconych czy cholesterolu. Mięso z piersi kurczaka w 100 gramach to około 58 mg, a z piersi indyka – 49 mg.
Drób poza tym jest bogaty w pełnowartościowe białko. W przypadku protein to zawiera około 18-25%. Wszystko zależy od gatunku i części zwierzęcia. Mięso drobiowe jest także źródłem witamin:
z grupy B,
A,
D,
E.
Zawiera także hemowe żelazo – od 0,4 do 2,4 mg. Znajdziesz w nim mangan, cynk, miedź czy naturalne przeciwutleniacze. Zaliczają się do nich tauryna, karnozyna czy glutation.
Czy drób jest lekkostrawny?
Jeśli chodzi o drób ozdobny czy zwykły, jest on całkowicie lekkostrawny. Wyróżnia się przy tym wyjątkowym smakiem. Wszystko dlatego, że nie składa się z wielu puryn. Inaczej jest z innymi rodzajami mięs. Sprawdzi się szczególnie dla:
małych dzieci,
rekonwalescentów,
osób zmagających się z bólem żołądka.
Mięso drobiowe a dieta
Unikasz produktów spożywczych zawierających dużo tłuszczu? Wybierz mięso drobiowe! Zawiera ono najmniej tłuszczu w porównaniu do innych gatunków mięs. Przykład: 100 gramów piersi z kurczaka bez skóry to około 100 kalorii i jedynie 1,5 grama tłuszczu. Nie można również zapomnieć o cennych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Wpływają one odpowiednio na pracę serca.
Chcesz mieć pewność, że mięso nie miało styczności z czynnikami zewnętrznymi? Wybieraj produkty opakowane i oznakowane. Dzięki temu będziesz mieć informacje na temat producenta i stada, od którego pochodzi drób. Warto wiedzieć, że producenci systemu kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP odpowiadają za wycofanie z rynku produktów stanowiących zagrożenie. W związku z tym właściwie oznakowane mięso i przetwory są całkowicie bezpieczne.
O wysokiej jakości mięsa świadczy pakowanie i certyfikowanie. Przykładem są oznaczenia symbolem QAFP. Dlatego dodanie drobiu do codziennego jadłospisu to dobry pomysł. Szczególnie że sklepy oferują produkty wysokiej jakości. Stanowi w końcu dodatek do dań kuchni różnych zakątków świata. Może być podawany na zimno lub ciepło, jak również na słodko lub ostro.
Jak przygotowywać mięso?
Planujesz przygotowanie dania z mięsa drobiowego? Usuń skórę. Ma ona najwięcej cholesterolu i kalorii. Dlatego najlepiej jest upiec drób. Wówczas po obróbce termicznej można usunąć skórę. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Nie smaż mięsa – unikniesz w ten sposób kalorii. Są one w końcu bardziej tłuste. W przypadku wędlin drobiowych decyduj się na najchudsze – z piersi kurzych czy indyczych. Zwróć uwagę na składniki. Im więcej jest mięsa, tym wartość odżywcza wędlin jest wyższa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana