Co można zrobić z pieczarek? Przepisy!
Pieczarki zaliczają się do rodziny pieczarkowatych. Czy te grzyby są zdrowe? Odpowiadamy w naszym artykule. Mają między innymi odpornościowe czy przeciwnowotworowe właściwości. Oto przepisy, jak wykorzystać pieczarki. Zrób pyszną zupę, makaron lub sałatkę. Mogą być w końcu duszone, kiszone, gotowane czy smażone!
Czy pieczarki są zdrowe?
Jak się okazuje, grzyby, a w tym pieczarki, uważano za niewskazane. Wszystko dlatego, że były ciężkostrawne i miały niewielką wartość odżywczą. W dzisiejszych czasach wiemy jednak, że zawierają witaminy i przeciwutleniacze. Do właściwości pieczarek zalicza się niskokaloryczność. Warto wiedzieć, że w około 90% zawierają wodę. W 200 gramach masy składają się z białka, tłuszczu i węglowodanów. W pieczarkach mieści się również błonnik w formie beta-glukanów. W ten sposób można obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i uregulować poziom glukozy.
Poza tym zawierają witaminy z grupy B, a więc ryboflawiny, niacyny oraz kwas pantotenowy. Składają się również z:
kwasu foliowego,
kobalaminy,
witamin C i D.
W dodatku są źródłem lektyn. Mają one funkcje przeciwnowotworowe. Działają jak przeciwutleniacze. Składają się również z tyrozynazy. Jest to białko, które chroni DNA przed uszkodzeniami. Zabezpiecza przed rozwojem komórek raka piersi. Właściwości lecznicze ma dzięki kwasowi linolowemu i polisacharydom.
Co można zrobić z pieczarek?
Pieczarki faszerowane to tylko jeden z pomysłów. Mogą być jedzone na surowo jako dodatek do sałatek. Dobrze również smakuje chleb z masłem i pieczarkami, które są pokrojone w grube plastry. Warunkiem jest dokładne umycie i obranie z błonki. Poza tym mogą być gotowane, duszone, grillowane, smażone, marynowane, kiszone czy panierowane. Cechują się szczególnym aromatem, przez co pieczarkowe przysmaki są wyjątkowe.
Pieczarki z makaronem
W pieczarkarniach kupisz 500 gramów pieczarek. Poza tym przygotuj następujące składniki:
filety z piersi kurczaka – 500 gramów,
świderki z kurczakiem w serowym sosie,
makaron tagliatelle,
mleko – 150 mililitrów,
cebulę,
olej rzepakowy – 1 łyżka,
natkę pietruszki – 2 łyżki,
musztardę – 2 łyżki.
Zacznij od posiekania w kostkę cebuli. Pokrój kurczaka w paski. Grzyby pokrój w plasterki. Ugotuj makaron i wymieszaj świderki z mlekiem i musztardą. Smaż grzyby na 1 łyżce oleju. Odstaw na talerz, a potem usmaż osobno cebulę. Dołącz kurczaka. Przesmaż na złoto. Przełóż grzyby na patelnię i wszystko połącz z sosem. Gotuj tak przez 5 minut. Powinno lekko zgęstnieć. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa
Przepis na zupę pieczarkową polega na przygotowaniu składników, takich jak: cebula, masło (3 łyżki), marchewki, ziemniaki (500 gramów), bulion (1 i ½ litra), odrobina kurkumy. Przygotuj także liść laurowy oraz 2 ziela angielskie. Przyda się poza tym 300 gramów pieczarek, posiekana natka pietruszki (2 łyżki), śmietanka (80 mililitrów) oraz szczypiorek.
Na wolnym ogniu w garnku na maśle zeszklij cebulę. Wcześniej pokrój ją w kosteczkę. Dodaj pokrojoną w kosteczkę marchew. Wymieszaj. Smaż przez około 5 minut. Dołóż pokrojone w kosteczki i obrane ziemniaki. Podsmażaj przez około 5 minut. Wlej bulion. Dodaj kurkumę i zioła oraz przyprawy i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pokrojone na plasterki i umyte pieczarki gotuj przez około 5 minut ze wszystkim. Odstaw z ognia. Posiekaj natkę i dodaj razem ze śmietanką. Posyp szczypiorkiem. Serwuj z pieczywem.
Sałatka z pieczarek
Sałatkę z pieczarek, jajka i szczypiorku przygotujesz z:
przypraw – soli i pieprzu,
majonezu – 3 łyżek,
odrobiny szczypiorku,
jajek na twardo – 6,
pieczarek – 0,5 kilograma.
Wykonanie: Obgotuj pieczarki w wodzie, tak aby były miękkie. Odcedź i ostudź. Obierz jajka. Oddziel białka od żółtek. Pokrój w kostkę białka jajek i pieczarki. Drobno posiekaj szczypiorek. Wymieszaj zresztą. Rozgnieć widelcem żółtka. Dodaj do majonezu. Przypraw pieprzem i solą. Sos dołącz do reszty składników. Wymieszaj.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana